LE-MEZtelenítő 2016 - Ezeket hallgattam tavaly (2. rész)

Ahogy ígértem, újabb öt lemez a mai napra :) 


Black Stone Cherry - Kentucky

A Black Stone Cherry nem vakarózott sokat, nem egészen két évvel az amúgy zseniálisan sikerült Magic Mountain után máris új lemezzel jelentkezett. Mindig benne van a félsz az emberben, hogy túl elhamarkodott és összecsapott lesz a végeredmény. Itt azonban szó sincs ilyesmiről, a lemez bőven hozza az elvárt szintet. Igaz nem ütött nálam akkorát, mint egyel korábbi testvére, de szó nincs róla, hogy fércmunka lenne. Mivel korábban már erről alemezről is regéltem hosszabban, így nem fecsegnék annyit feleslegesen. Beszéljen helyettem a zene.



Denner/Shermann - Masters Of Evil

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy diehard Mercyful Fate rajongó volnék, a zenéjüket anno a Metallica-nak köszönhetően ismertem meg (mint oly sokan velem együtt). Amikor híre ment, hogy a legendás dán csapat gitáros duója közös lemezt készül kiadni, arra persze én is felkaptam a fejem. Mivel a Mercyful Fate-ben mindig is az agyafúrt dalszerkezetek, és a teljesen elmebeteg riffelés fogott meg mintsem King Diamond falsettoja, bizakodva vártam a végeredményt. A nagy öregek nem is adták alább, a kész lemezanyag a tőlük elvárható minőségi munka lett. Persze soha nem lesz belőle akkora klasszikus, mint a Melissa vagy a Don’t Break The Oath, de nem is ez volt a cél. Ez egy ízig-vérig Mercyful Fate HANGULATÚ lemez, nem több nem kevesebb. 



Hot Beaver - Pillars Of Creation

Bevallom első hallgatásra nem tudtam hova tenni a hazai Hot Beaver zenekart. Az előzetesen kiadott EP nem győzött meg maradéktalanul, de a HammerWorld magazin mellékleteként megjelent első nagylemezzel mindenképp akartam egy próbát tenni. Mivel vezetés közben nagyon jól oda tudok figyelni egy lemezre, ezért ezt az albumot is itt érte utol a sorsa. És láss csodát, második hallgatásra kezdte megadni magát a zene. Igaz még jó néhányszor kellett kagylóznom, hogy teljesen sikerüljön befogadni, de megérte a ráfordított sok km. Persze nem az eredetiség az első szó, ami eszünkbe jut a zene hallatán, de ezt egyáltalán nem negatívumként írom. Úgy tudtak egyedi muzsikát csinálni, hogy közben tisztán érezhetőek a hatások (Alice In Chaink, Kyuss, Led Zeppelin, stb.). Alapvetően a zsánerem ez a fajta stílus, így lehet kicsit elfogult vagyok. Érdemes egy próbát tenni!



Leander Kills - Túlélő

Tudom, sokak szemében kötelező utálni, azonban engem anno kilóra megvett Köteles Leander. A srác pusztán a Youtube-nak köszönhetően építette fel karrierjét, amiből először a kurtafurcsa mód véget ért Leander Rising, majd annak romjain a Leander Kills fejlődött ki. Nagy különbség nincs a két zenekar között, mindkettő teljességgel Leander zenei világára épül, az azonnal fülberagadó dallamok mellett ott vannak a súlyos, ugyanakkor technikás zenei elemek is. Az „előéletnek” köszönhetően a zenekar már az elején sikerre volt ítélve, bizonyította ezt a kapásból teltházas első turné is. Aki eddig nem szerette ezt a zenei világot, az ezután sem fogja, aki azonban vevő egy kellően modern felfogású –mondhatni skizofrén- zenére az hamar megbarátkozik a Leander Kills-el.



Lost Society - Braindead

Fogalmam sincs, mi a fene van ott fent északon, de két éven belül már másodszor sikerül elhajítanom az agyam egy finn zenekartól. Ami tavaly a Santa Cruz volt, az idén a Lost Society. A pofátlanul fiatal tagokból álló „galeri” tavaly megjelent harmadik lemezétől úgy esett le az állam, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Az első két lemez vegytiszta thrashmetalja után itt mertek egyet előre lépni, és megcsinálták eddigi legjobb anyagukat. A súlyosság ugyanúgy bent van a zenében, csak több lett a lassabb, grooveosabb téma. Mindemellé a szólók terén is hatalmasat léptek előre: a technikai tudás eddig is adott volt, amit azonban itt összegitározik a Samy Elbanna – Arttu Lesonen duó az bőven NB1-es teljesítmény. Külön kiemelném Samy Elbanna énekhangját, az eddigi egysíkú üvöltés mellé több helyen sorakoztatott fel már-már dallamos énektémákat. Érdemes lecsekkolni a Terror Hungry erre a lemezre újravett verzióját. Vannak ott még eddig ki nem használt tartalékok! Amennyiben tudják tartani a szintet, sokra vihetik még. Ez a tavalyi év egyik csúcsteljesítménye.




Folyt. köv.

Megjegyzések