Szétszedtem a fegyverraktárt - "Guns N' Roses: Locked N' Loaded" demonstráció

Szóval…Nem is tudom hol kéne belekezdeni. Aki valamennyire ismer, vagy épp olvasta némelyik (esetleg egy konkrét korábbi) írásom, az tudja, hogy a Metallica mellett az életemet leginkább meghatározó zenekar a Guns N’ Roses. Amikor idestova négy éve kiderült, hogy Slash és Duff McKagan ismét felsorakozik tagként, eleinte szkeptikus voltam, de mára megbékéltem a helyzettel és elfogadtam azt. Főleg, hogy szerencsére Slash másik zenekara sem került parkolópályára!

Na de, amiért most mégis koptatom a billentyűzetet az a nagyvilág első - széles körben is elérhető - materiális formában való találkozása a zenekarral. Belegondolni is durva, hogy a debütáló lemez, az 1987 július 21-én megjelent Appetite For Destruction idén tölti be a krisztusi kort. Aki rendelkezik a négy alapművelet elsajátításának képességével, könnyen kitalálhatja, hogy a lemez éppen 2017-ben érte el a kerek 30 éves évfordulót. Persze nem a Guns N’ Roses-ról beszélnénk, ha sikerült volna a jubileumra kihozni valami speciális cuccot, így érkezett majd egy évvel később, amolyan utószületésnapi ajándékként a klasszikus debütáló nagylemez remaszterizált változata.

Természetesen ahogy manapság lenni szokott – és ahogy a piac törvényei diktálják -, szó nem lehetett arról, hogy egy mezei újrakiadással elintézik a történetet. Nem kevesebb, mint ötféle verzió készült, melyek sorrendben az alábbiak:

1 CD-s verzió: standard változat, 12 dallal, illetve némileg felfrissített booklettel

2 CD-s verzió: az album mellé a második CD-re néhány ritkaság összeválogatva, mindezt dupla papírtokban (utólag megnézve a csomagolás gyakorlatilag a bakelitverzió kicsinyített mása)

Bakelitverzió: 2 lemez --> G, N és R oldal (oldalanként 4 dal). A negyedik oldal üresen maradt, erre egy zenekari logot formázó hologram került

Super Deluxe Edition: egy bőrkötéses fotóalbum, benne 4 CD + 1 Blu-ray lemez, valamint néhány extra dolog. Zenei tekintetben ez a verzió is tartalmazza a teljes újrakiadást. Mindezt egy szintén bőrkötésű keménytokban

Locked N’ Loaded: na ennek a tartalmát fogom az elkövetkezendőkben jó sok képpel prezentálni 😁

Egy szó mint száz, amióta megjelentek a verziók, azóta csorgott a nyálam a Locked N’ Loaded verzióra. Mindösszesen egyetlen hátráltató tényező volt, az ára: megjelenéskor 1000 $-ért vesztegették, ami lássuk be baromi sok. De annyira, hogy rengeteg külföldi fórumban, hozzászólásban lehetett olvasni az ingerült kommenteket: itt bizony egy kicsit túltolták a biciklit. Most akkor mit szóljon egy átlag magyar rajongó, a még átlagabb fizetésével?!

Ahogy teltek a hónapok, az amúgy 10000 db-ra limitált doboz ára szépen kezdett zuhanni, manapság valahol 400 $ környékén áll. Ami még mindig nem kevés, plusz ha hozzávesszük a postát szintén horror összeget kapunk végeredménynek. Magyarországon is lehetett találni elvétve 1-1 db-ot, de átszámolva majdnem az eredeti árnál kötöttünk ki. Úgy voltam vele, ha valahol felbukkan egy jó áron, akkor megpróbálom megszerezni, és lőn: a szerencse rám mosolygott. 😏

Miután kézhez kaptam a dobozt, az első sokkot a csomag súlya okozta. Számítottam rá, hogy nehéz lesz, de kiemelve a papírrengeteg közül azért elhagyta pár nyomdafestéket nem tűrő kifejezés a szám.

Szóval lássuk. Ahelyett, hogy feleslegesen elkoptatnám a billentyűzetet (manapság úgyse olvas szinte senki), beszéljenek inkább a képek. Felesleges szócséplés helyett ezúttal megelégszem a narrátor szerepével.

A klasszikus albumborítót formázó kereszt faragott változata
A box jobb oldala, rajta az eredeti (betiltott) borítón szereplő szörnnyel 
A box bal oldala, rajta a szintén eredeti borítón szereplő robottal
A box hátulja, rajta a "Guns N' Roses Was Here" felirat, ami eredetileg egy korabeli pólóminta (szemfülesebbek a Paradise City videoklipjében is elcsíphetik egy pillanatra)
A box teteje, a mindenki által ismert kör alakú logoval

Kinyitva a dobozt, a következő látvány tárul a gyanútlan rajongó szeme elé. Körülbelül, mint gyerek a játékboltban.

Adott a kérdés, hol kezdjek neki?!

Haladjunk fentről lefelé, a zenei tartalmat majd megnézzük a végén. 


Első fiók:

 Az 5 zenekari tagot formázó fémgyűrű illetve egy szintén fémből készült érme

Alább alaposabban is szemügyre vehetők:





Második fiók:


Balra egy kislemez adapter, jobbra egy fémből készült pendrive, rajta a teljes zenei anyag 

Feltűnhetett, hogy a második fiók kisebb, mint az első. Hiba volna?! Korántsem! Elrejtettek egy meglepetést (vagy divatosabb néven easter egg-et) a dobozban:



Úgy bizony! Fiatalabbak kérdezik, hogy ez meg mi a pokol?! Bármily hihetetlen, ez kérem szépen egy kazetta. Rajta 5 dal naaaagyon korai, 1985-ös változata. Iszonyat minőség, cserébe iszonyat ritkaság!

Harmadik fiók: 



Itt elmorzsoltam egy könnycseppet...PENGETŐK!!! Ráadásul fémből. Kipróbálni nem mertem, félek a rezonancia várható mértékétől 😛

Negyedik fiók:


De hát ez volt már?! Nnnnem. Bár ugyanúgy néznek ki, mint a gyűrűk, ezek kitűzők.

Ötödik fiók:



Zanzásítva és darabokban: 5 kitűző és 6 felvarró. Országomat egy farmermellényért!

Hatodik fiók:

Fogadok elsőre nektek se volt tippetek mik lehetnek ezek?!

Nem hiszed el: TÖRLŐKENDŐ!
(A robot szintén az eredeti borítóról származik, a helybenhagyott csaj árulta)

Fejkendő, vagy ahogy divatosan mondják: bandana. 

A korai években használt -amúgy Slash által tervezett logot tartalmazó- molinó replikája
(Talán látni: majdnem egy egész szőnyeget elfoglal)

Most, hogy végigértünk a fiókokon, következzenek a box bal oldalán lévő mappák.


Elsőnek a fekete:

A mappát szemügyre véve ismét találkozhatunk kis robot barátunkkal, aki már tiszteletét tette egyszer a törlőkendőn

Kibontva a mappát, elsőnek egy igazolást találunk a doboz eredetiségéről, és mivel sorszámozott cuccról van szó, természetesen azt is feltüntették. Az enyém -ahogy látható- a 6255-ös sorszámú.






Találhatunk nem kevesebb, mint 6 korai koncertplakátot (némelyik a tagok által aláírt változatról lett bedigitalizálva) jó minőségű keménypapíron

És ismét megjelenik szörny haverunk is, ezúttal egy filcen vehetjük szemügyre. Ezt a filcet egyébként a bakelitlejátszóba kell elhelyezni, erre tesszük rá magát a lemezt. 

Egy nagy méretű poszter a klasszikus felállásról

Másodiknak a sárga:


Nocsak, egy fegyver. Várom a tippeket, mi lesz a piroson!

A mappa pontosan 6 db litográfiát tartalmaz, ami egyébként a lemez A oldalát (Guns, avagy így éltünk mi) teszi ki:

Welcome To The Jungle: Axl megérkezik a nagyvárosba

It's So Easy: Duff McKagan első dala a közösbe, nyakon öntve egy adag hímsovinizmussal

Nightrain: kannásborok himnusza, szerintem "A" rock n' roll dal

Out Ta Get Me: Axl egyenként küld el mindenkit az anyjába, aki arra érdemes

Mr. Brownstone: a zenekar 60%-a járta a táncot a heroinnal

Paradise City: minden idők egyik legnagyobb rockhimnusza, aki nem ismeri kérem hagyja abba az olvasást

Harmadiknak a piros:

Talált-süllyedt: rózsa!

Ahogy sejthető volt, újabb 6 litográfiával gazdagodtunk, ezúttal a lemez B oldalát véve górcső alá (Roses, avagy mi és a nők):
 
My Michelle: Axl egykori barátnőjéről írt szöveg benne a kendőzetlen igazsággal


Think About You: a gitáros Izzy Stradlin szerzeménye, a rá jellemző szarkasztikus szöveggel

Sweet Child O' Mine: ide szerintem semmilyen kommentár nem szükséges

You're Crazy: újabb "szerelmes téma", érdekesség, hogy a lemezre nem a lassan hömpölygő eredeti, hanem egy bebikázott verzió került

Anything Goes: a kép beszél a sorok helyett, íme a Kámaszútra egy kivonatolt verziója

Rocket Queen: talán a lemez leghírhedtebb szerzeménye, a kép épp a dal közepén hallható extra "hangszer" felvételét örökíti meg

Most már nem kerülhető meg a dolog, lassan rá kell térnem a lényegre. A zenei részre. De előtte még...

A következő dolog, ami a kezem ügyébe akadt, a már korábban említett bőrkötéses mappa. Szóval jelen soraim tárgya, a cikk elején is említett Super Deluxe Edition, ami külön is megvásárolható. Ennek tartalma a következő:

A tok eleje, rajta a dombornyomott kereszttel

A tok hátulja, a klasszikus logoval

És amikor azt hinnéd, hogy most már tényleg a zenéről fogunk beszélni...Tévedsz!

Egy újabb mappa. Stílszerű csomagolás, elvégre a komplett zenekar többször élvezte a sittek vendégszeretetét.

Három korai jegy replikája...Amikor nettó 4,5 $-ért láthattad a Guns N' Roses-t

Meghívó a "Welcome To The Jungle" videojának felvételére

5 újabb litográfia, ezúttal a tagokról:

W. Axl Rose - ének

Slash - szólógitár

Duff McKagan - basszusgitár

Izzy Stradlin - ritmusgitár

Steven Adler - dob

A zenekartagok tetoválásainak replikái: a kereszt Axl jobb alkarján-, a Slash figura a gitáros jobb felkarján-, a kardos-rózsás minta pedig Izzy Stradlin jobb felkarján található

Újabb három tetoválás: a szíves-rózsás minta Steven Adler bal felkarján-, a rózsás-fegyveres minta Duff McKagan bal felkarján-, a "Victory Or Death" feliratú sárgaság pedig Axl bal felkarján található

Egy sokadik litográfia, a lemez eredeti borítójáról, ami egyébként egy Robert Williams által készített kép. A mű megtetszett a zenekarnak, akik felhasználták azt első lemezük borítójaként, mintegy halhatatlanná téve a képet.

Egy másik poszter a zenekar tagjairól és a kultikus logoról

Mindezek után most már tényleg elérkeztünk a lényegi részhez. Íme a bőrkötéses könyv, és ízelítőnek néhány oldal (bocsi, nem volt kedvem befotózni mind a 96 oldalt). A képek egyébként Axl személyes archívumából kerültek elő.

A fotóalbum eleje a zenekar nevével és az album címével

A fotóalbum hátulja a fegyveres-rózsás logoval

A Szent Grál 

CD2 és CD3 (ezek tartalmának ismertetése lentebb)

CD4 és a Blu-ray (ezek tartalmának ismertetése lentebb)

Egy mintaoldal a fotóalbumból

Egy újabb mintaoldal a fotóalbumból

Most pedig - a sok fotó után - némi ismertető, hogy mik kaptak helyet a lemezeken. Az gondolom senkinek sem okoz meglepetést, hogy a CD-k, a Blu-ray és a (nemsokára szintén sorra kerülő) bakelitek zenei anyaga 100%-ban fedi egymást. Láttunk már példát olyanra más zenekaroknál, hogy ezt és azt a dalt, csak az adott album bakelit vagy akármelyik verzióján tették csak elérhetővé. Elég szenya húzás.

Na kérem akkor!

CD1 - Appetite For Destruction: ide kell a legkevesebb kommentár, a standard 12 dalos nagylemez

1. Welcome To The Jungle
2. It's So Easy
3. Nightrain
4. Out Ta Get Me
5. Mr. Brownstone
6. Paradise City
7. My Michelle
8. Think About You
9. Sweet Child O' Mine
10. You're Crazy
11. Anything Goes
12. Rocket Queen

CD2 - B-Sides N' EP-s: a zenekart felületesen ismerők itt találhatnak érdekességet, die hard fanok jóleső mosollyal nyugtázzák, hogy az itt lévő szerzeményeket egytől-egyig ismerik. Miről is van szó? Megtalálható a mára - önmagában - beszerezhetetlen "Live ?!*@ A Suicide" teljes anyaga (1-4), kiegészítve a Shadow Of Your Love-val (nem is értem ezt miért hagyták le anno?!), ami(nek ez a verziója) korábban már fellelhető volt a csak japánban megjelent "Live From The Jungle" EP-n. (5) Aztán itt van a You're Crazy egy másik akusztikus változata (6), ami szintén régóta kering a neten, bár azt most meg nem tudom mondani, volt e hivatalos megjelenése. Hogy teljes legyen a kortörténet, hozzácsapták az 1988-ban megjelent Lies majdnem teljes akusztikus részét (7-9): az One In A Million-t feltételezhetően már nem merték bevállalni, ebből megjelenésekor is botrány volt a szövege miatt. Gyanítom hasonló okokból maradt le a szintén kiadatlan Cornshucker című Duff McKagan szerzemény, annak cizellált szövegvilága már sok lett volna. Végül pedig rászuszakoltak a CD-re három élő felvételt (10-12), ami szintén megjelent korábban, az előbb említett japán EP részeként. 

1. Reckless Life
2. Nice Boys
3. Move To The City
4. Mama Kin
5. Shadow Of Your Love
6. You're Crazy (Acoustic Version)
7. Patience
8. Used To Love Her
9. You're Crazy
10. It's So Easy (Live At The Marquee Club London 1987)
11. Knockin' On Heaven's Door (Live At The Marquee Club London 1987)
12. Whole Lotta Rosie (Live At The Marquee Club London 1987)

CD3 - 1986 Sound City Session: lehet elkezdeni a nyálcsorgatást. Ahogy a lemez címéből is leszűrhető, itt kizárólag demofelvételeket hallhatunk. Egyik-másik elérhető volt már (pl. a Shadow Of Your Love-nak ez a változata szerepelt az évekkel később megjelent Live And Let Die kislemez B oldalán), de mégis rásüthetjük a lemezre, hogy ritkaságorgia. Érdemes odafigyelve hallgatni a dalokat, és felfedezni a kisebb-nagyobb különbségeket. Gondolok ilyenekre, hogy a Welcome To The Jungle-nak lassabb a tempója, a Nightrain-nek eltérő a befejezése, a Paradise City-nél még hiányzik az intro. De nem lövöm le az összes poént, aki kíváncsi essen neki bátran. A legfőbb érdekességet azonban mégis a lemez végére került két feldolgozás jelenti, az Elvis Presley sláger Heartbreak Hotel feltuningolt verziója és a Rolling Stones-tól elővezetett Jumpin' Jack Flash. Mindkettőt tökéletesen sikerült a maguk képére formálni, cseppet sem lógnak ki az összképből.

1. Welcome To The Jungle
2. Nightrain
3. Out Ta Get Me
4. Paradise City
5. My Michelle
6. Think About You
7. You're Crazy
8. Anything Goes
9. Rocket Queen
10. Shadow Of Your Love
11. Heartbreak Hotel
12. Jumpin' Jack Flash

CD4 - 1986 Sound City Session N' More: folytatódik a ritkasághalmozás, de ide - szerintem - már bekerültek enyhén megkérdőjelezhető darabok is. Nézzük mi a műsor. A nyitó Shadow Of Your Love ezen változata lett a kiadás nagy sztárja, ezzel promózták a kiadványt szinte orrvérzésig. (Állításuk szerint egy régi verzió, mindenféle utánjátszás nélkül de ha ez tényleg így van, akkor Mészáros Lőrinc valóban okosabb Mark Zuckerbergnél. Nem tudom megmondani, mit, hol és mikor rögzíthettek, de annyi 100: az 1986-os Slash a büdös életben nem játszik fel egy ilyen szólót, ugyanis ez totál a mai stílusát tükrözi semmint a kora huszonéves énjét.) A demók között már találhatunk ismerős szerzeményeket (2, 5, 7, 8), és eddig ismeretlent is: a Back Off Bitch egy jóval kidolgozottabb verzióban csak az 1991-es Use Your Illusion lemezeken jelent meg, pedig a zenekar egyik legkorábbi dala. 
Ahogy az előző bekezdés elején mondtam akadnak furcsaságok is: az Ain't Goin Down No More már felbukkant a hivatalos Guns N' Roses flipper egyik dalaként, így meglehetősen fura, hogy ide egy ének nélküli változat került. (Az egyetlen tippem, hogy a teljesen kidolgozott dalt már az Illusion lemezek készítésekor vették fel, annak a hangzása legalábbis ezt támasztja alá.) Aztán itt a The Plague ami egy alig egy perces szösszenet, nem is igazán tart sehová. Szerintem ezt részegen írták/rögtönözték valamelyik próba alkalmával. És végül a harmadik ilyen a New Work Tune, ami egy akusztikus témázgatás, valódi szöveg nélkül, Axl csak néha morrant bele egyet-egyet. Ez inkább kordokumentum, mint valós zenei teljesítmény. 😄
Végül itt vannak az akusztikus verziók: a November Rain csak zongorával és Axl énekével hátborzongató, sajnos a gitáros, akusztikus verzió már nincs ennyire különleges hangulatú. A Move To The City két verzióban is felkerült, nekem az 1988-as verzió jobban tetszik, ez egy eddig nem publikált rendes stúdióban felvett változat egyébként. A Stones-tól átvett Jumpin'-t így sem tudták elrontani, a legkeményebb azonban a You're Crazy itt fellelhető sokadik változata. Slash egy akkora "szólót" enged el a dal közepén, hogy első hallgatáskor bizony azt hittem ugrik a lemez. Szigorúan csak mazochistáknak! 😂

1. Shadow Of Your Love
2. Move To The City
3. Ain't Goin Down No More (Instrumental Version)
4. The Plague
5. Nice Boys
6. Back Off Bitch
7. Reckless Life
8. Mama Kin
9. New Work Tune
10. November Rain (Piano Version)
11. Move To The City (Acoustic Version)
12. You're Crazy (Acoustic Version)
13. November Rain (Acoustic Version)
14. Jumpin' Jack Flash (Acoustic Version)
15. Move To The City (1988 Acoustic Version)


Zeneileg tehát ennyi a tartalom, plusz a korábban bemutatott kazetta 5 dala. Ez egyébként 1985 Mystic Studio Session néven fut, de egyéb infót sajnos nem találtam róla. A hangzása borzalmas, egyszeri ritkaságnak azonban tökéletes. 😎

A Blu-ray tartalmazza a teljes lemezt, valamint 5 extra dalt, és mindegyikhez készítettek egy animációt. Ezek egyébként a korábban látott litográfiák alapján készültek el: egyszer érdemes megnézni őket, de amúgy semmi extra. A dalok mellett megtalálható még a lemezhez készült három videoklip (Welcome To The Jungle, Sweet Child O' Mine, Paradise City), a Lies-on kijött Patience videoklipje és egy eddig kiadatlan videó az It's So Easy-hez.

A pendrive pedig tartalmazza a fentebb taglalt teljes 4 lemeznyi dalcsokrot, három különböző bitmélységben. Ezeknél valójában csak akkor hallod meg a különbséget, hogyha minimum NASA szintű audió cuccal rendelkezel, máskülönben sajnos felejtős a dolog. (Így nálam is.)

És mivel kezdek túl sokat fecsegni, zárásként álljon itt egy újabb csokor kép, az eddig nem publikált bakelitlemezekről. A pakk tartalmaz 7 nagy- illetve 7 kislemezt, amivel teljessé tettük a képet.


Appetite For Destruction frontborító

Appetite For Destruction hátsó borító

A tokból kiemelt belső borító kihajtható verzióban, rajta az eredeti - betiltott - verzióval

A belső borító másik fele, rajta a zenekar tagjaival

A lemezek és fotók a zenekarról

A lemezek és a dalszövegek

Live !?*@ A Suicide frontborító

Live !?*@ A Suicide hátsó borító
(Amint látható igazságot szolgáltattak a Shadow Of Your Love-nak, itt már rákerült a lemezre)

B-Sides N' EP-s frontborító

B-Sides N' EP-s hátsó borító
1986 Sound City Sessions N' More frontborító
1986 Sound City Sessions N' More hátsó borító

1986 Sound City Sessions N' More belső borító

Belső borító 3/1

Belső borító 3/2

Belső borító 3/3

Belső borító +1 (Axl öltözete bazzeg...😂)

És íme a kislemezek, megjelenési sorrendben (kivéve a Shadow Of Your Love, ami eddig kiadatlan volt)

It's So Easy / Mr. Brownstone frontborító

It's So Easy / Mr. Brownstone hátsó borító

Welcome To The Jungle / Whole Lotta Rosie (Live) frontborító

Welcome To The Jungle / Whole Lotta Rosie (Live) hátsó borító

Sweet Child O' Mine / Out Ta Get Me frontborító
Sweet Child O' Mine / Out Ta Get Me hátsó borító



Paradise City / Used To Love Her frontborító

Paradise City / Used To Love Her hátsó borító

Patience / Rocket Queen frontborító

Patience / Rocket Queen hátsó borító

Nightrain / Reckless Life frontborító

Nightrain / Reckless Life hátsó borító

Shadow Of Your Love / Move To The City (1988 Acoustic Version) frontborító

Shadow Of Your Love / Move To The City (1988 Acoustic Version) hátsó borító

Ennyi tehát a doboz tartalma. Amennyire lehetett igyekeztem bemutatni amit lehetett, csak remélni merem, hogy annyira tetszett annak aki olvasta, mint nekem miközben készítettem ezt a bejegyzést, illetve amikor először bontottam ki a dobozt a csomagolásból. Most már csak egy dolog van vissza: kíváncsian várom a 2020-ban (vagy 2021-ben) esedékes Use Your Illusion újrakiadásokat. Az ott fellelhető anyagmennyiség alapján én minimum könyvespolc nagyságú kiadványt vizionálok. 😄

Megjegyzések